Бивш шеф в Microsoft си купи баскетболен отбор за $2 млрд.

Това е най-голямата сделка в историята на НБА

Автор: Стилиян Гребеничарски

Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър е закупил контролния пакет акции на баскетболния отбор от НБА Лос Анджелис Клипърс, съобщават източници на Bloomberg. Информацията е, че сделката възлиза на около 2 млрд. долара.

Досегашният собственик на отбора Доналд Стърлинг изобщо не е участвал в сделката, а споразумението е подписано от съпругата му. Стърлинг бе обвинен в расизъм след публикувани записи на разговори с негови приближени, в които той настояваше определени хора да не бъдат допускани в залата на отбора. От Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада наложиха забрана на Стърлинг, рекордна глоба и го заплашиха, че ще го принудят да продаде отбора. На този фон може да се счита, че продажбата значително облекчава натиска върху имиджа на НБА през последните седмици.

Продажбата е била одобрена преди пет дни от борда на НБА. Източници твърдят, че Балмър се е преборил с четирима други желаещи да станат баскетболен бос. Всяка една от офертите е била по-висока от рекордните 550 млн. долара, за които през април бе продаден Милуоки Бъкс.

„Балмър направи невероятна покупка, една наистина изгодна сделка. Няма нищо, което да се сравни със спортен клуб в голям град. Може днес да е платил повече, от реалната цена, но в дългосрочен план е много разумен ход“, коментира бившият президент на Сакраменто Кингс Джо Малуф.

Състоянието на Стив Балмър се оценява на 18,9 млрд. лв., което го прави 39-ият най-богат човек на планетата. Балмър постъпва в Microsoft като редови служител през 1980 г. и напуска поста на главен изпълнителен директор на технологичния гигант през февруари тази година.

Коментари: 0