Бившият шеф на Citigroup иска разделяне на банкирането

“Онова, което вероятно трябва да направим, е да разделим инвестиционното банкиране от традиционното", казва той в интервю за CNBC

7184 ~ 1 мин. четене

Бившият председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на американската банка Citigroup Санфърд Уейл, призова за раздробяване на големите банки, съобщава Financial Times.

Интервенцията на Уейл добавя към все по-големия хор от регулатори, политици и банкери, призоваващи за отделяне на инвестиционното банкиране от търговското банкиране, което бе факт в САЩ преди 1990 година.

“Онова, което вероятно трябва да направим, е да разделим инвестиционното банкиране от традиционното, банките да приемат депозити, да отпускат търговски кредити и кредити за покупка на недвижими имоти, да извършват дейности, с които няма да рискуват парите на данъкоплатците, така че да не са прекалено големи, за да фалират“, казва той в интервю за CNBC.

Коментарите на 79-годишният финансист и един от основателите на финансовия суперпазар идват 13 години след отмяната на закона „Глас-Стийгъл”, приет след Голямата депресия, която докара разделяне на финансовата дейност именно по този начин.

„Предлагам те да бъдат раздробени, така че данъкоплатците да не бъдат излагани на риск, вложителите да не бъдат излагани на риск, ливъриджът на банките да бъде нещо логично, а инвестиционните банки наистина да могат да търгуват, те не са обект на правилото Волкър, могат да правят някои грешки, но ще имат на разположение всичко за изравняване на сметките всяка вечер, така че ще могат да бъдат оценени по справедлива стойност“, допълва той.

Според Уейл раздробяването на банките ще ги направи по-печеливши. Бившият мениджър смята, че раздробяването на банките е единственият начин да бъде възстановено отново реномето на бранша на фона на скандалите и грешките напоследък.

Подкрепи Economic.bg