Гърция се нуждае от ново преструктуриране на дълга си

Според източниците на агенция Reuters, в доклада на Тройката ще бъде отбелязано, че гръцкият дълг не е стабилен, а това означава, че ще са необходими драстични политически решения на съюза за преструктуриране на още 200 милиарда евро

6874 ~ 1 мин. четене

Гърция вероятно няма да е в състояние да изплати дълговете си в сегашната им форма и може да се наложи по-нататъшно преструктуриране на задълженията, съобщава Reuters, позовавайки се на официални лица от ЕС.

Инспекторите на ЕЦБ, ЕК и МВФ са от днес в Атина и ще завършат анализа за устойчивостта на гръцкия дълг през следващия месец.

В доклада на Тройката ще бъде отбелязано, че гръцкият дълг не е стабилен. Според източниците на агенцията това означава, че ще са необходими драстични политически решения на съюза за преструктуриране на още 200 милиарда евро дълг на гръцкото правителство в облигации, които се държат от Европейската централна банка и централните банки на страните-членки. На този етап обаче държавите-членки на европейския валутен съюз не желаят да поемат такава загуба.

Днес гръцкото правителство направи първата стъпка за преструктуриране и стабилизиране на икономиката и банковия сектор, след като взе решение да пристъпи към продажба на държавната АТЕ банк.

На съвещание с участието на финансовия министър и управителя на централната банка е бил обсъден и въпросът за рекапитализацията на четирите най-големи гръцки банки - Националната, Алфа банк, Юробанк и Пиреос банк.

Подкрепи Economic.bg