Бизнесът: Агенцията по туризъм не беше добър вариант

Представители на бизнеса изразиха своята позиция пред economic.bg относно бъдещите планове на кабинета за развитието на туризма

Автор: Божидара Иванова

„Създаване на агенция по туризъм не беше добър вариант, тъй като е второстепенен  разпоредител с бюджетни средства, което в крайна сметка поставя един приоритетен отрасъл в неприоритетно положение”, каза председателят на  Асоциацията на туристическите агенции в България  Ирена Георгиева.

По думите й решението на премиера да запази поста зам.-министър на транспорта е взето по инициатива на бранша, който настоява да има министерство на туризма. Георгиева уточни, че това решение е подадено от представителите на организациите и премиерът се е съгласил с него.

 „Осъзнаваме, че  създаването на едно такова министерство изисква време и в този смисъл до момента, в който започне създаването на тази структура, тъй като има нужда от държавно администриране в сферата на туризма, считаме, че сега съществуващата форма зам.-министър в рамките на министерство на икономиката и работеща дирекция на туризма е най-бързото и най-удобното решение”,  допълни още тя.

Председателят на БХРА Благой Рагин  заяви, че до края на годината туризмът няма да се преструктурира в агенция. Собствениците на хотели настояват за назначаване на зам.-министър на туризма през летния сезон.. Те са съгласни туризмът да се обособи в самостоятелна агенция със собствен бюджет, но за тях е много важно по време на летния сезон „да не се клати корабът” и да се „избута” до нова година, след което да се направи нова концепция.

Рагин заяви, че за сега туризмът ще остане в Министерство на икономиката, тъй като там е структуриран, като уточни, че три месеца са необходими за да се променят юридически нещата и договарянето започва през юли-август.

Председател на УС на Асоциацията българските туроператори и туристически агенти Байко Байков изрази общото решение на браншовите организации да се стигне до създаването на министерство на туризма. Байков отбеляза още, че има много въпроси, които трябва да бъдат решени, за да бъде сезонът успешен за българския туризъм. „Имаме конкретни предложения и се надявам, че във възстановения диалог от днес нататък ще намерим в лицето на администрацията партньор на бранша, който за пореден път показа, че е консолидиран във важни принципни позиции“, каза Байков.

Коментари: 0