Бизнесът движи кредитирането във варненския регион

Кредитирането във варненския регион отбелязва минимално повишение на годишна база от близо 1% до 417.3 млн. лв.

56 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бизнесът движи кредитирането във варненския регион, докато домакинствата са все още предпазливи и консервативни в тегленето на нови заеми. Това стана ясно по време на среща на регионалните директори на УниКредит Булбанк във Варна и местни медии.

Кредитирането във варненския регион отбелязва минимално повишение на годишна база от близо 1% до 417.3 млн. лв. Бизнесът в региона обаче се е активизирал и общият кредитен портфейл на корпоративните клиенти на банката се повишава с 15% на годишна база към края на май 2013 г. В същото време обаче и спестяванията на фирмите растат с 12%. В последните две години най-активни в търсенето на кредити за оборотни средства и финансиране по оперативни програми са земеделските производители и търговците на зърно поради спецификите на региона.

"Корпоративните клиенти търсят финансиране основно за повишаване на технологичното си оборудване, тъй като това е начин да подобрят конкурентоспособността си", каза Йорданка Панова, регионален директор "Корпоративно банкиране" - регион Варна. Тя добави, че се забелязва развитие на металообработващия отрасъл в региона, като това са основно експортно-ориентирани компании.

Малкият бизнес в региона също постепенно увеличава интереса си към банково финансиране и общият кредитен портфейл на МСП отчита ръст от 5% до близо 93 млн. лв. От оборотно финансиране са се възползвали 18% от малките и средните фирми, а други 5% са взели заеми с инвестиционна цел. Броят на клиентите на УниКредит Булбанк в този сегмент е нараснал с 9% за последната една година.

"В регион Варна не отчитаме повишаване на инвестиционните кредити, защото липсват качествени инвестиционни проекти", коментира Крум Алексиев, регионален директор "Банкиране на дребно" - регион Варна на УниКредит Булбанк. Той обаче посочи земеделските стопани и зърнопроизводителите като едни от най-активните сектори в региона.

Спестяванията на домакинствата и фирмите в региона Варна са нараснали с 16% за една година до 335 млн. лв. Делът на депозитите на домакинствата са 76% или 254 млн. лв., като на годишна база повишението е от 18%. Спестяванията в банката на микро и малките предприятия отчитат ръст от 12%.

Съвсем логично най-много средства в банка заделят хората между 45 и 65 годишна възраст - в регион Варна 50% от всички депозити са именно на хора над средната възраст и все още активно работещи. Делът на спестяванията на хората между 30 и 44 години и тези над 65 години е съответно 26 и 19%. На най-голям интерес се радват депозитите в лева, следвани от тези в евро и долари.

Средният размер на срочния депозит на физически лица е малко над 10 хил. лв., сочат данните на УниКредит Булбанк за морската ни столица. Депозитите до 1000 лв. са близо 30% от всички депозити, но в същото време техният дял е под 1% от общия обем привлечени средства по срочни депозити.

Регион Варна бележи много силно първо полугодие на 2013 г. на инвестициите във взаимни фондове Pioneer, като само към края на месец май инвестициите надминават тези, направени през цялата 2012 г. в региона - 1 млн. лв. В същото време 30% от инвестициите във фондове Pioneer в региона са направени от инвеститори с чуждо гражданство.

Инвестициите стават все по-популярни в малките градове. Пример за това е Попово, където от началото на годината са осъществени 450 хил. лв. инвестиции във фондове Pioneer.

Коментари: 0