Борисов: Много неща ще излязат за Семерджиев

Премиерът призна, че ако е знаел за незаконната продажба на цигари, е нямало да назначи Юлиана Иванова за нов шеф на ДКЕВР

208 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изключително важна комисия, тя признава разходите на отделните дружества и затова трябва да се ползва със 100% доверие. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Той отново заяви, че не е остранил случайно Ангел Семерждиев от ръководния пост в ДКЕВР. "И съм убеден, че той ще има среща в прокуратурата, много неща ще излязат за този човек", заяви Борисов. "По искане на министър Трайков, той ме запозна със Семерджиев, аз го сложих като шеф на ДКЕВР. От това, което установихме, не случайно го отстраних и той ще има среща с прокуратурата, съм убеден, защото много неща ще излязат за този човек. Аз съм го назначил, аз съм го уволнил", каза министър-председателят.

Запитан дали това е най-голямата кадрова грешка, той каза: Семерджиев "върви с Трайков, това трябваше да го направя още преди две години, но, за съжаление. Моята вина винаги си признавам."

За новоназначения председател на комисията Юлиана Иванова Борисов призна, че ако е знаел за незаконната продажба на цигари в онлайн магазина й, нямаше да я назначи. "Поканих я, тя прие, изрично я попитах има ли нещо, което да я смущава, тя каза, че няма", разказа премиерът. Иванова той познавал само в ролята й на представител на RWE. И тогава правеше добро впечатление, коментира Борисов.

Той припомни за направеното предложение от ГЕРБ - членовете на ДКЕВР да бъдат назначавани с мнозинство от парламента. Този начин според Борисов ще бъде справедлив и ще може да се избегне "този конфуз".

Класация на министрите

Премиерът направи и разбор на министрите си от кабинета. Неговите фаворите били строителният министър Лиляна Павлова и енергийният Делян Добрев. Лиляна Павлова се справя най-добре сред министрите, след нея остава построенето. Добрев в другият най-добър, коментира Борисов. 

За земеделският министър Мирослав Найденов и парите, давани за реклама в социалните мрежи, премиерът коментира: "Ако е дал нещо неправомерно ще си отиде така, както всички си отиват". Той призова Найденов да обясни ситуацията и да докаже, че не е извършено нещо нередно.

Бойко Борисов бе категоричен, че Цветан Цветанов остава шеф на предизборния щаб в ГЕРБ, тъй като вътрешният министър бил "мотора на партията".

Ако пък може да назначи следващия министър-председател на страната, то това би била Менда Стоянова. "Премиерът трябва да има по-обща визия, а Менда Стоянова има такава", каза Бойко Борисов.

Към протестиращите

Обръщайки се протестиращите срещу високите сметки за ток, Борисов попита "защо тези хора не протестираха, когато един милиард лева платиха Тройната коалиция за „Цанков камък”, за 80 мегавата?"

"Защо не протестираха срещу 1,5 милиарда лева, които заминаха за един гьол, „Белене”, НЕК е фалирала само от тези две сделки. Вместо - с 2,5 милиарда лева да се намалят загубите по мрежата, да се направи енергийна ефективност. Всички ние в края на май ще дадем още 400 милиона лева на „Париба” за заема за „Белене”. Защо не протестираха тогава?", продължи Борисов.

Когато са подписвали зелените енергии, договорите за топлоелектрическите централи, тогава се фиксира високата цена. Корнезов е бързал да вкара закона за зелените енергии, каза още премиерът. И подчерта, че  ако ГЕРБ не бяха намалили два пъти цените на тока, за което имало "изключителен вой от много посланици", нямаше да можем сега изобщо да говорим за цена на тока. Толкова висока щеше да бъде, каза премиерът Борисов.

На 8 февруари пратената от нас проверка в ЧЕЗ на Финансовата инспекция излезе с резултати и констатациите там са такива каквито преди три години, когато ги глобихме с близо 3 млн. лева, посочи Борисов.

Подкрепи Economic.bg