Валентин Николов: ДКЕВР може да налага огромни глоби

И ЕРП-та са виновни за съставките, които се включват в сметките за ток, но по-голямата вина е на тези, които са сключвали договорите, заяви шефът на АЕЦ "Козлодуй"

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има правомощията да наложи огромни глоби заради завишените сметки за ток, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" пред TV7.

Той посочи, че през 2010 г. са направени одити на енергорапределителните дружества и от докладите са излезли обезпокоителни данни. Става въпрос за аутсорсване на външни фирми, чрез което се правят разходи, вдигащи сметките за ток, заяви Валентин Николов, който беше депутат от ГЕРБ 2009 – 2012 г.  

Донякъде ЕРП-та са виновни за това, че в сметките за ток на гражданите влизат огромни суми за т.нар. "невъзвръщаеми разходи". Но по-виновни са тези, които са сключили подобни приватизационни договори и през 2007г. са подписали регулаторна рамка, важеща за 5-годишен период, категоричен беше Николов.

Около 200 млн. лева ще струва на ЧЕЗ, за да изкупи трансформаторите, които са частни. Дружеството изкупува по план, който е съгласуван ДКЕВР, защото им признават инвестиции в определен размер, каза Николов. Той припомни, че е внесъл предложение Българската банка за развитие да изкупи трансформаторите и да стане кредитор на дружеството. "Банката има средства, но този план не се разви", посочи Николов.
 
По отношение на цените, предлагани от АЕЦ, Николов обясни, че централата предлага два вида ток. Единият, който е за регулиране на пазара се формира от ДКЕВР, в момента струва  44 лв. на мегават и се продава на НЕК. Вторият вид ток, който е 40% от производството се продава на свободния пазар – на 71-72 лв. на мегаватчас. Именно това е гарантирало за миналата година най-високата печалба на АЕЦ за всички времена - 158 млн. лв. Николов поясни, че тя се дължи на търговете за продажба на електроенергия, който са започнали да се провеждат. До 2009 г. такива не бяха правени, посочи шефът на "Козлодуй".  
 
Николов подчерта, че националната  политика на правителството предвижда удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ  и изграждане на 7, а в последствие и на 8 блок. "Има инфраструктура, високо специализирани инженери, а проверката показва, че това е най-безопасната  от десетте централи в света", обясни той.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" призна, че до момента е плащан около милион за косене на трева в обекта. "Досега е било така, но вече не е. Направихме търг и цената сега е намалена три пъти. Площта наистина е голяма", обясни Валентин Николов.

Подкрепи Economic.bg