Борисов: Повече пари за майчинство срещу по-кратък срок

Мярката ще бъде обвързана със строителството на нови детски градини

72 ~ 2 мин. четене

Размерът на обезщетението за майчинство да се увеличи за сметка на съкращаване на срока, в който то се ползва. Това предложение направи премиерът Бойко Борисов в интервю за "Дарик".  

Идеята премиерът лансира в отговор на въпроса как ще посъветва майките да харчат 240-те лева месечно, които им се полагат през втората година от отглеждането на детето. „Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям", обрисува картината той.

Министър-председателят направи заявка за втори самостоятелен мандат. Ако това се случи, той обяви, че ще бъдат сменени някои от лицата, с които е работил досега. По думите му е имало хора, които например в парламента, само търкали банките.

Борисов е категоричен, че ако няма нужното мнозинство и за правителство на малцинството, ще остане в опозиция и няма да прави коалиция: „Разбира се. Коалиция се прави само ако има ясна платформа на две партии, че могат да управляват заедно. Или три. Нека първо хората се произнесат".

За езиковите си умения премирът разкри: английски знаел толкова, че да може да си каже това, което иска и да чуе това, което му казват. С Ангела Меркел пък разговарял на руски език.

Подкрепи Economic.bg