Борисов: Служебният кабинет да подготви нов външен заем

Според експертите на ГЕРБ трябва да се изтеглят поне 4,5 млрд. лева

Борисов: Служебният кабинет да подготви нов външен заем
176 ~ 2 мин. четене

Служебният кабинет на Георги Близнашки трябва незабавно да започне процедури за нов дълг. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция днес. Финансовите експерти на ГЕРБ са убедени в нуждата от незабавно взимане на нов дълг. Според бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов има нужда от поемането на нов дълг в размер на 4,5 милиарда лева, а до края на 2015 година той ще трябва да достигне 6 милиарда лева.

"Още от сега трябва да се предприемат подготвителни дейности за осигуряване на ликвидност, която да финансира дупката в бюджета, в противен случай държавата освен в дефицит ще изпадне и в ликвидна криза, а това означава невъзможност да се разплащат основни задължения", коментира Горанов. Той смята, че ако бързо не се предприемат мерки за осигуряване на това финансиране в началото на 2015 година може държавата да бъде в несъстоятелност да покрива текущите си разходи.

"На 4 септември падежират 300 милиона лева, на 29 октомври падежират 400 милиона лева, на 30 ноември падежират 1,228 милиарда лева, на 12 януари падежират 150 милиона лева, на 15 януари в падеж е доларова облигация в левова равностойност 1,601 милиарда лева", отбеляза Горанов. 1,2 милиарда лева е очакваният при консервативни допускания дефицит над състоялия се, към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма ще надхвърли 1,5 милиарда лева, което в процент от БВП е близо 2% при планиран в Закона за държавния бюджет 1,8% от БВП, коментира още той.

Горанов прогнозира, че може и да се стигне до взимане на решение да бъде подпомогнат Фонда за гарантиране на влоговете със сумата от 2 милиарда лева. "2015 година българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1,5 милиарда или около 2% от БВП", каза още Горанов.

Толкова разпаднала държава не сме имали в историята, коментира още Бойко Борисов. Пари в бюджета няма, няма и да има и не се очертава да има, заяви още той и добави: "Искам тези, които гласуват за нас да знаят в какво положение е държавата, да вържем двата края в края на годината е огромно предизвикателство, а да минем 2015 година е невероятно умение".

Финансите на държавата са под всякаква критика или по-точно казано: "пари няма", необходима е много сериозна политическа стабилност и адекватно действие на всички политически партии, защото през януари след плащането на дълга ще се озовем в ликвидна криза, коментира Борисов. Лидерът на ГЕРБ призова и другите партии да направят разчети за състоянието на публичните разчети.

"След 5 октомври няма да има значение кой ще е премиер или кой ще е на власт на практика ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Трябва ни стабилност и то на всяка цена, а не всеки ден да си говорим кой с кого няма или ще се коалира, кой ще води или няма да води листи. Пожелавам на тези, които ще влязат в парламента да направят разчетите си и да оценят състоянието на държавата. За нас е важно разумно да погледнем истината в очите", добави той.

Коментари: 0