Борисов поиска ръководството на БНБ да подаде оставка

Според бившия премиер, заради КТБ в следващите години няма да има растеж в страната

Борисов поиска ръководството на БНБ да подаде оставка
120 ~ 2 мин. четене

„Искам още днес оставката на ръководството на Българската народна банка“. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от агенция фокус Агенция „Фокус”.

„След наглото поведение, което имаха, първо заради избора на медии, след това с арогантното си поведение пред депутатите в парламента. Аз не мога да се съглася с такова поведение, след като си довел нещата дотам да се молиш да ти актуализират бюджета или да ти дадат безвъзмездно да го хвърлиш в канала, защото това са три магистрали „Хемус” и три бюджета на София. И тези хора имат наглостта да казват, че нищо не се е случило. Как не се е случило?”, допълни Борисов.

„Защо не дойде в парламента да каже: „Искам промяна, защото виждам, че в банките настава проблем”. Къде алармира, къде каза, какво каза, как така началникът не е принципал, как да не е? Нали се събират на УС, защо не поиска отговорност на тези, които са под него, нали се събират и си говорят там“, коментира Борисов по повод искането на управителя на БНБ Иван Искров за законодателни промени, увеличаващи правомощията му в банковия надзор.

Бившият премиер нарече разходите за гарантиране на депозитите в КТБ „хвърляне на пари в канала“ и обяви, че правителството и БНБ разчитат на добрината му за да прокарат тази идея. „Към момента подкрепям действията на прокурорите, но те трябва да продължат докрай. Това не е 3 млн., 5. млн., 10 млн., да кажеш някой е сгрешил. Те искат на момента да им дадем 3.5 млрд. лева”, подчерта той.

Според него повишаването на дефицита за да подсигурят депозитите в КТБ означава в следващите години да няма никакъв растеж, както и да няма средства за пенсии и социални разходи.

Подкрепи Economic.bg