Най-богатите в света загубиха $33 млрд. тази седмица

На този фон, Карлос Слим добави $4,4 млрд. към състоянието си

Най-богатите в света загубиха $33 млрд. тази седмица
3647 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Най-богатите 300 души в света загубиха 33 млрд. щатски долара от общото си състояние само през тази седмица, пише Bloomberg.

Причина за финансовия удар е лошото представяне на фондовите пазари, където водещият Standard & Poor’s 500 индекс завърши най-слабата си седмица от април.

Най-губещ се оказа 78-годишният Амансио Ортега, който е и най-богатият испанец. Той притежава 59% от Inditex - най-големият търговец на дребно с облекло в света. Компанията, в чието портфолио попада популярната марка Zara, загуби 3,1% от стойността си за пет дни. По този начин състоянието на Ортега намаля до 64,3 млрд. щатски долара, но все пак той остава четвъртият най-богат човек на планетата. С 1,6 млрд. долара повече притежава емблематичният Уорън Бъфет.

130 млн. долара загуби основателят на Tesla Motors Елън Мъск. Акциите на компанията пострадаха, след като бяха повдигнати нови въпроси относно безопасността на електрическите ѝ автомобили. Причина за опасенията стана катастрофа с откраднат автомобил, при която крадецът загина, а най-малко седем души бяха ранени. През изминалата година няколко случая на пожари след катастрофи провокираха регулаторите в САЩ да прегледат системите за безопасност на Model S на Tesla, но не изискаха повече промени след въвеждането на титаниевата броня за батериите.

В допълнение на това, срещу Tesla бе заведено дело за нарушение на търговска марка в Китай с искане компанията да затвори всички свои представителства в азиатската страна. Бизнесменът Жан Баошен е регистрирал името преди производителят на електрически автомобили да навлезе на китайския пазар.

На този фон, вторият най-богат човек в света - Карлос Слим добави 4,4 млрд. долара към състоянието си. Фондовите пазари реагираха положително на решението на America Movil да се раздели с част от активите си за да спази изискванията на антимонополното законодателство. Слим и семейството му контролира 57% от компанията. 74-годишният бизнесмен смята да насочи инвестициите си към Бразилия и други развиващи се страни, както и към енергийния си бизнес. Богатството на Слим се оценява на 76,2 млрд. долара, отстъпвайки на Бил Гейтс с неговите 83,3 млрд. долара.Подкрепи Economic.bg