Британец представи първия в света светещ сладолед

Той използва светлинен протеин от медуза, химически пресъздаден от учените

316 ~ 1 мин. четене

Британски предприемач е създал първия в света сладолед, светещ на тъмно, пише DailyMail. Технологията вклчюва използването на медузи, които придават флоуресцентни свойства.

Идеята е на Чарли Франсис, който прочита научен труд за свойствата на медузите и решава, че може да ги приложи по нестандартен начин, пресъздавайки светлинен протеин от медуза. Сладоледът реагира след докосване с език- повишава се нивото на pH в протеина и по този начин се получава блясък.

"Протеинът, който използваме в сладоледа реагира при допир с език при неутрално рН. Така че, когато устата загрее протеина, нивото на рН се увеличава и сладоледът свети", разказва Франсис. За съжаление цената на сладоледа е около 200 паунда за 2 грама. "Вкусът му обаче си заслужава", допълва предприемачът.

Експерименталната компанията на Чарли със седалище в Бристол е известна със своите нестандартни продукти и вкусове. Следващият му проект обаче е още по-амбициозен - невидим сладолед. "Искам да се разработя невидим сладолед. Това по своята същност е невъзможно, защото има ледени кристали, които при топлина се пречуват, но съм убеден, че ще намерим решението", завършва британецът.

Подкрепи Economic.bg