Британската икономика отчита спад от 0,3%

Средната прогноза на икономистите бе за свиване от 0,1%

3653 ~ 1 мин. четене

Британската икономика се е свила по-рязко от очакваното през последното тримесечие на 2012 година, съобщи днес статистическата агенция на страната, съобщава АФП.

През четвъртото тримесечие на 2012 година БВП се е свил с 0,3%, пораждайки опасения за нова рецесия в страната. Средната прогноза на икономистите бе за спад от 0.1%.

След 0,9-процентен растеж през третото тримесечие и 0,3-процентен спад през последните три месеца на 2012 година, годишният ръст на британската икономика е възлязъл на 0%.

Тази седмица премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обеща да даде на британците право избор чрез референдум да решат дали страната да остане в Европейския съюз или да напусне. Условието е Камерън да спечели изборите през 2015 г.

По този начин Камерън възнамерява да сложи край на продължилите с месеци спекулации, които очакваха той да обяви план за народно допитване между 2015 и 2018 г., пренебрегвайки предупрежденията, че това би могло да застраши перспективите пред Великобритания и да отчужди страната от съюзниците й.

Подкрепи Economic.bg