Брюксел ни предупреди за мръсния въздух

Още 16 държави получиха писма от Комисията заради последователно отчитано лошо качество на въздуха

Снимка: Economymagazine.bg

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

България е една от страните, които получиха официално предупреждение за влошеното качество на атмосферния въздух. От Европейската комисия обявиха, че се предприемат действия срещу 17 държави заради замърсяването.

"Днес, като част от нов подход към проблема, България, Латвия и Словения са призовани незабавно да се заемат с този продължаващ проблем, който всяка година взема повече жертви отколкото пътнотранспортните произшествия", добавят от пресцентъра на ЕК.

Проблемът касае миниатюрните частици, известни като ФПЧ10, които могат да причинят дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Страната ни попада сред изброените държави-членки, превишаващи нормите за ФПЧ10. Останалите в негативния списък са Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция.

От ЕК допълват, че изпратените днес допълнителни официални уведомителни писма срещу България, Латвия и Словения са в съответствие с подобни мерки, предприети срещу Белгия през ноември 2012 г., и с бъдещите производства срещу всички останали държави членки, в които се наблюдават системно високи равнища на ФПЧ10 в атмосферния въздух.

Подкрепи Economic.bg