Трайков е подписал за „Белене“ с цена 6.3 млрд. евро

Бившият икономически министър обаче настоява, че цената е 10 млрд. евро, тъй като представената от Станишев сума не включва допълнителните разходи по строителството

236 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бившият икономически министър Трайчо Трайков е подписал меморандум с руската държавна компания "Росатом", в който се посочва цена на проекта от 6.298 млрд. евро. В документа обаче е записано, че това е само предварителна цена и в нея не се включват допълнителните оскъпявания на проекта.

Документът беше представен днес от лидера на БСП Сергей Станишев, а най-отдолу е подписът на Трайков. Споразумението между страните е с дата 30 ноември 2010 г., когато София беше домакин на голям енергиен форум в областта на ядрената енергетика. Той беше открит от самия премиер Бойко Борисов. На него присъстваха президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, доведените от тях инвеститори от финландската "Фортум", както и много експерти.

"НЕК и "Росатом" ще положат усилия да създадат проектна компания "Belene Power Company" като съвместно дружество, което да бъде регистрирано в България, по силата на българското законодателство, и която ще бъде собственик на АЕЦ "Белене" и електричеството произведено от нея", пише в меморандума.

"Според предварителните прогнози общата стойност на проекта, което включва проектиране, доставки и строителство, е до 6.298 млрд. евро. Всички допълнителни разходи са обект на допълнително решение. Точната стойност, както и всеки по-голям финансов модел за проекта, трябва да се договори допълнително между страните", пише още в документа.

По време на срещата на 30 ноември, Сергей Кириенко обяви пред българските журналисти, че руската страна е изпълнила едно от поставените от Борисов искания за "твърда цена за бъдещата втора атомна централа".

Както става ясно от документа обаче "твърдата цена" не включва допълнителните разходи, които биха изникнали по време на строителството.

Веднага, след като Станишев изнесе документа, Трайчо Трайков даде интервю за БНР, в което казва, че цената от 10 млрд. евро, за която правителството настоява, е вярна.

"Да, има цена от 4 млрд. евро. Тя е основната на строителството. Но към нея се добавят задължителните инфлационни надбавки, добавят се лихвите по кредитите докато се строи, добавя се инфраструктурата за свързване на централата и в крайна сметка се получава около 10 млрд. евро. И винаги е било това число", коментира той.

Според Трайков германският концерн RWE се е отказал от проекта „Белене" заради несъгласие с клаузите на проектодоговора и поръчване на оборудване за 600 млн. евро преди да има окончателен отговор. "Друга причина е упоритият отказ на България да каже как ще финансира своите части", добави Трайчо Трайков.

"Първият ден, в който станах министър, а това беше на 28-и юли 2009-а, прочетох писмо на RWE от 13-и юли 2009-а, в което искаха до края на месеца българската страна да каже как от тези 10 млрд. евро ще финансира своите 5 млрд. евро. Това е било въпрос, който те са задавали цяла година и отговор не са получили. Проведохме много срещи, на които стана ясно, че България може да финансира своята част единствено чрез избор на друг стратегически партньор и започнахме да работим в тази посока", коментира Трайков.

Според него след изваждането на документите от министър Добрев на всички е станало ясно, че БСП, които през цялото време твърдяха, че цената е 4 милиарда, са знаели каква е истинската цена.

Подкрепи Economic.bg