Брюксел замразява европейски програми с Швейцария

Причина са резултатите от референдума за ограничаване на миграцията

116 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз замрази преговорите с Швейцария за участието ѝ в научноизследователски и студентски програми, след като швейцарците се произнесоха на референдум за ограничаване на имиграцията. 

По силата на резултата от референдума швейцарското правителство ще наложи квоти за имигранти, с което ще наруши споразумението с ЕС за свободно движение на хора, напомня ДПА, цитирана от БТА. 

Свободното движение на хора между ЕС и Швейцария е основен принцип, който ние няма да поставяме под въпрос, заяви говорителят на Европейската комисия Джо Хенън. 

ЕС и Швейцария водеха преговори за обмен на учени в изследователската програма "Хоризонт 2020" и на студенти в образователнанта програма "Еразъм". Техният развой зависеше от съгласието на Швейцария да вдигне миграционните ограничения над граждани на Хърватия, най-новата членка на ЕС. 

Резултатът от неотдавнашния референдум обаче задължава швейцарското правителство да не сключва международни договори, които ще влязат в противоречие с квотите над имиграцията. 

Швейцарската министърка на правосъдието Симонета Сомаруга информира хърватските власти, че ограниченията над миграцията няма да бъдат вдигнати веднага, както се очакваше, и че се обсъждат решения, които да не дискриминират Хърватия, отбелязва ДПА. 

В отговор ЕС реши да отложи преговорите с Швейцария за програмите "Хоризонт 2020" и "Еразъм". Те се отлагат, докато Швейцария подпише протокола с Хърватия, каза Хенън. Той допълни, че засега няма ясни политически сигнали от Берн. 

Европейският съюз отложи и преговорите с Швейцария по ново всеобхватно споразумение за укрепване на отношенията, посочва още ДПА.

Подкрепи Economic.bg