Доларът притиснат от последните данни

Златото разшири печалбите си до три и половина месечен връх

72 ~ 3 мин. четене

Доларът се търгува около последните дъна срещу другите основни валути след разочароващите данни от САЩ, които контрастираха с по-добрите от еврозоната и Китай. Дори и днес излезлите по-слаби от очакваното данни за БВП на Япония не пощадиха зелените пари, които спаднаха под 101.50 срещу йената и се отдалечиха още от върха през миналата седмица на 102.70.

Японската икономика е нараснала с по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година, като потребителските разходи, бизнес инвестициите и експорта са разочаровали, което е обезпокоителен сигнал, че икономиката губи скорост преди планираното увеличение на данъците върху продажбите.

Еврото днес нарасна над 1.3720 срещу долара, а в петък Германия и Франция отчетоха малко по-силен от очакваното растеж през четвъртото тримесечие, което връща в релсите възстановяването в еврозоната. Като контраст на това в САЩ фабричното производство най-неочаквано спадна през януари, но и този резултат беше приписан на лошото време. Поредицата от слаби доклади от САЩ обаче се отрази на пазарните очаквания, че Фед може да забави редукциите. Последни данни за спекулативните позиции показаха, че тези за долара са съкратени. Спекулантите обаче за 15-та поредна седмица държат нетно дълги позиции в долара, което отразява мнението, че Фед вероятно ще продължи да намалява стимулите с по 10 милиарда долара на месец.

Високо доходните валути като австралийския долар също се радват на печалби след данни от събота в Китай, които загатват, че икономиката може би не се забавя чак толкова колкото мнозина се опасяват. Анализатори обаче предупредиха, че цифрите може да не са реални заради празниците около Лунната нова година в края на януари. Китай е най-големия експортен пазар за Австралия и Нова Зеландия. Австралийският долар удари нов едномесечен връх от 0.9070 преди да се оттегли на 0.9050 срещу американския си съименник.

Стерлингът запази възходящия потенциал заради очакванията, че Английската централна банка може да се превърне в първата голяма банка, която повишава лихвите. Паундът удари 1.6823 срещу долара, което е най-високо ниво след ноември 2009 година. Друга валута, която се възползва от прогнозите за по-ранно вдигане на лихвите е новозеландския долар, който се изстреля до едномесечен връх от 0.8392 срещу американския долар.

Златото разшири печалбите си до три и половина месечен връх

Златото удари днес три и половина месечен връх заради опасения за растежа на американската икономика, а слабостта на долара допълнително увеличи привлекателността на метала, които разшири печалбите си след най-голямото седмично повишение за последните шест месеца.

Настроенията на пазарите са положителни спрямо златото от началото на годината заради слабите данни от САЩ и Китай, както и заради сътресенията на ново възникващите пазари, които нанесоха щети на акциите в целия свят. Това доведе до търсене на злато, което често се предпочита като предлагащо защита във времена на несигурност. Металът отчита покачване от 10% през тази година след спад с 28% през миналата. Среброто е с още по-голям растеж от 12%. Позиционирането на инвеститорите в злато и техническите индикатори изглежда дават възможност за продължение на поскъпването на цената. Спот цената днес удари 1329.55 долара за тройунция, най-висока стойност след 31 октомври, а през миналата седмица беше отчетен ръст от 4%, който пък е най-големия седмичен след август.

Данните за фабричното производство в САЩ от петък се присъединиха към тези за продажбите на дребно и заетостта, тоест че студеното време е забавило растежа на икономиката в началото на първото тримесечие след силното представяне през втората половина на 2013 година.

Спекулантите повишиха залозите си във фючърси и опции на злато, което е сигнал, че очакват метала да продължи да поскъпва. Въпреки че активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 5.10 тона до 801.25 тона, те остават относително стабилни в сравнение с миналата година, когато имаше отлив от 500 тона.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg