Бъдещето на енергетиката е твърде мрачно

Цените на тока за бизнеса ще се повишат с 20-30%, не мисля, че има вариант цената да се задържи, твърди Христо Казанджиев, експерт в Български енергиен форум

124 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Казанджиев, в петък, 28 юни, депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката, една от които е премахването на такса "пренос". Как промените ще се отразят на българската енергетика?

Много бързо ги приеха - без обсъждания и дебати. Моето мнение, както и това на колегите ми от Български енергиен форум е, че единственото позитивно нещо в промените е премахването на недомислицата, която в известна степен блокираше износа на електроенергия от България.

Във всички останали аспекти обаче нещата става много зле, защото това, което се приема връща развитието на пазара години назад. Промените няма доведат до така желаните резултати в дългосрочен аспект за намаляване на цената на тока и стабилизиране на енергетиката – както на държавните енергийни дружества, така и на частните. Ще се получи точно обратното.

Няма здравомислещи експерти от енергийните среди и от бизнеса, които да подкрепят тези промени. Както се казва бяхме на ръба на пропастта и направихме още една крачка напред по отношение на енергетиката.

Целият български народ ще плаща за тези недомислици, защото последните решения за промени са чиста проба популизъм и липса на здрав разум.

- Според вас няма икономическа обосновка на промените, така ли?

Абсолютно! Няма икономически аргументи, с изключение на промяната за деблокиране на износа.

- Чрез деблокиране на износа законодателите твърдят, че в енергетиката ще влязат 1.5 млрд. лв. Ще стабилизират ли тези пари сектора?

Когато влязат тогава ще говорим. В момента има известно оживление и повишено потребление в резултат на високите температури, но това е нещо обичайно. Ще видим какви са възможностите в бъдеще.

В интерес на истината – да, ще се повиши производството за кратък период, но това няма да оздрави енергетиката.

- Защо няма да я оздрави? Ако продаваме ток на външни пазари ще влязат свежи пари и секторът ще може да се разплаща. Такава ли е всъщност ситуацията или е по-различна?

Не съм убеден, че това нещо ще стане. Не съм убеден, защото с изключение на производството на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" останалата енергия, която се произвежда в България е неконкурентоспособна.

Същевременно се планира Националната електрическа компания (НЕК) да е единствен купувач, който да купува преобладаващо евтина енергия и да я миксира с тока от скъпите централи, чиято енергия задължително трябва да се купува. Заради това конкурентната енергия за външни пазари ще е в ограничено количество освен ако централите не работят на пълна мощност, например.

Преди да се приемат тези изменения трябваше да се направи задълбочен анализ на рисковете и чувствителността на системата, за да се каже какъв ще е ефектът от измененията.

Като цяло обаче енергетиката и цялата икономика на България ще са поставени в много тежка ситуация, защото консуматорите на високо и средно напрежение ще купуват на свободния пазар. А на този свободен пазар ще излезе скъпата енергия, което ще доведе до повишение на цените с 20-30%. Товарът ще бъде прехвърлен на икономиката.

- Министърът на икономиката и енергетиката обеща, че няма да се повишава цената на тока за бизнеса…

Много се надявам това да стане, но не мисля, че има вариант цената да се задържи. Становищата на Българската минна камара и Асоциацията на големите индустриални потребители са негативни.

- Казахте, че сегашните мерки няма да помогнат за задържането на тези цени в дългосрочен план. Защо?

По мое лично мнение в дългосрочен план се отваря една низходяща спирала, която ще доведе до проблеми в индустрията и до стремеж за компенсиране на допълнителни разходи, а най-вероятно такива ще има.

Стремежът за минимизиране на разходите най-вероятно ще се изрази в съкращаване на персонал, след което приходите на населението ще намалеят и цените пак ще са непосилни. Проблемът не е във високите цени на електроенергията, а в ниските заплати на хората. Мерките не са насочени в правилната посока.

- Какви трябва да са мерките за оздравяване на енергетиката, която е структуроопределящ отрасъл за българската икономика?

Изгуби се много време за реализация на правилните мерки. Това, което трябваше да се направи в дългосрочен план е да започнат стъпките за либерализация на пазара и диферсификация на източните на енергия. Но три поредни правителства не направиха нищо и сега ще теглим последствията от това.

Не направиха необходимото за стимулиране на икономиката и подобряване на инвестиционната среда с цел привличане на чужди инвестиции.

Това, което се очертава в близко бъдеще е твърде мрачно. Очакват ни трудни времена. Това ще стане. Пожелавам си да се подготвим, за да понесем нещата по-леко.

Подкрепи Economic.bg