Българи изобретиха хартия срещу фалшификация на пари

Учените са разработили "умната хартия" в Северна Дакота

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Двамата български инженери Валери Маринов и Юрий Атанасов, заедно с колегите си от щатския университет на Северна Дакота изобретиха "умна хартия" срещу фалшификация на пари, съобщи Kmeta.bg. Ръководител на екипа е проф. Валери Маринов. Сънародниците ни родом са от Русе, но живеят от години зад океана.

Проектът за "умна хартия" се разработва вече 10 години, но основният принос на българите е в изобретяването на тънки чипове, които да се сглобяват в хартията. "Намерихме начин да пакетираме тези чипове по нов начин, който ни позволява да ги изтъняваме до 20 микрометра - пет пъти по-тънко от човешкия косъм. Чиповете се правят от силиций, който е много крехък материал, но когато се изтъни до дебелина от 20 микрометра, той става гъвкав и тогава вече може да бъде вграден в банкнота, без да се повреди при сгъване на банкнотите", разказва Юрий Атанасов.

Основният проблем, с който са се сблъсквали досега учените, е пакетирането на чиповете. Опитите с механична технология са имали два основни недостатъка - ако чипът е много тънък, той просто се пръска при пренасянето му в хартията, а ако не е тънък и гъвкав и не може да бъде вложен. Екипът от българи и американци е измислил да използва енергията на лазер, с която да пренесе чипа, изтънявайки го междувременно 20 микрометра. Така той се мести, без да бъде наранен. Патентът за това принадлежи на проф. Вал Маринов, обяснява Юрий Атанасов.

Вече са факт първите експериментални банкноти с чип, които са представени на конференция в Щатите. Интерес към технологията има от много институции в САЩ и Европа, също така от частни инвеститори и фирми. До този момент част от финансирането е било осигурявано от университета в Северна Дакота, но външен инвеститор засега няма. Надеждите на учените са, че ще намери бързо финансиране, за да се внедри технологията в реалното производство.

Подкрепи Economic.bg