Българин скочи в чувал в Охридското езеро

Намерението на човекът-амфибия е да подобри рекорд на Гинес

3632 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

59-годишният българин Яне Петков, по-известен като човека-амфибия, се хвърли в Охридското езеро, вързан в чувал.  В 11 часа той се скочи във водите на езерото, за да преплува 3 км, като използва специална техника за дишане, съобщи Kmeta.bg. Човекът-амфибия обяви намерението си да подобри рекорд на Гинес, скачайки в Охридското езеро. Той обаче не получил финансова подкрепа от страна на община Сандански, откъдето е родом.

"Имах покани от различни европейски страни, където да покажа уникалния си начин на плуване. Искам да е в езерото в Охрид, рекордът ще посветя и на паметта на нашите сънародници, които загинаха там", разказа тогава мъжът.

Това не е първа подобна проява на Петков. През 2011 година преплува 2 км в язовир "Кърджали" със завързани ръце и крака, пъхнат в чувал.

За съжаление, невижданото събитие не бе регистрирано в Рекордите на Гинес. "От централата в Лондон гарантираха, че са готови да изпратят свой представител, който да присъства на рекордното ми плуване. Проблемът бе, че не събрах необходимите средства за неговата командировка и престой у нас", обясни тогава Яне Петков.

Подкрепи Economic.bg