Едва 33% от американците одобряват атака над Сирия

75% от жителите на САЩ са на мнение, че правителството трябва да се съсредоточи върху вътрешните въпроси и проблеми на страната, а не да разпространява демокрация по света

Автор: Десислава Младенова

Допитване на Wall Street Journal и NBC News  показа, че едва 33% от американските граждани смятат, че конгресът трябва да одобри военна намеса в Сирия. По-малко от 25% са на мнение, че военна атака е в интерес на САЩ. За сравнение - през август половината от запитаните са били на мнение, че атака над Сирия е необходима, предаде Wall Street Journal.

75% от жителите на САЩ са на мнение, че правителството трябва да се съсредоточи върху вътрешните въпроси и проблеми на страната, а не да разпространява демокрация по света. 60% от американците пък смятат, че президентът Барак Обама не се е справил добре със ситуацията в Сирия.

Най-голям спад в подкрепата за военна намеса в Сирия е имало сред републиканците. Според анкетата 36% от тях подкрепят въздушни удари от страна на САЩ, което е с 18 процентни пункта по-малко от август. Едва 34% от независимите американци подкрепят военна намеса в Сирия, а през миналия месец те бяха 48%. При демократите се забелязва лек скок в подкрепата на евентуална военна намеса - 55% за този месец в сравнение с 51% за август.

Анкетата е отчела и спад в броя на републиканците, които смятат, че удар над Сирия е в интерес на САЩ. Миналия месец 19% от републиканците са смятали, че военната намеса е в интерес на Америка, а 26% са смятали, че не е. Новото допитване е показало, че едва 19% смятат, че удари над Сирия са от полза на САЩ, а 58%, че не са.

1000 американци са взели участие в анкетата на Wall Street Journal и NBC News, с допустима грешка от +/-3.1%. Тези данни идват във важна седмица, през която се очакваше Сенатът на САЩ да гласува предложението на Барак Обама за военна намеса в Сирия. Гласуването обаче бе отложено, за да бъде дадена възможност на президента да представи плана си пред по-широк кръг от сенатори и граждани.

Коментари: 0