Българите на социални помощи в Германия - четирикратно повече

По данни на Федералната агенция по труда, българите получаващ помощи по "Hartz IV" са вече 15 300 души

360 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Броят на българите, които получават социални помощи в Германия по "Hartz IV" се е увеличил 4 пъти от 2007 г. досега. Информацията се появи в германското авторитетно издание Die Welt, което пък се позовава на данни от Германската агенция по заетостта. Така общият брой на българските граждани, получаващ такива помощи е 15 300 души, а румънците са 14 700 души. Най-много са молбите в големите германски градове, се казва още в информацията.

Въпреки че на 1 януари 2014 г. и двете държави ще получат пълна свобода на германския трудов пазар, много имигранти вече са дошли в Германия, продължава материалът, публикуван на сайта на медията. Данните показват, че тази година 70 000 българи и румънци са мигрирали към Германия. Много от тях са добре квалифицирани, но една трета от имигрантите нямат образование и не знаят немски", съобщават от Федералната агенция по заетостта.

От там предлагат да се приемат някои законодателни промени, които да ограничат неправомерното получаване на социални помощи. Едно от предложенията е да се следи активността на имигрантите в интернет. Така ще се знае дали те не получават доходи от там, като например да търгуват в eBay.

Подкрепи Economic.bg