Испания излиза от програмата за банкова помощ

"Цялостната ситуация на испанския банков сектор значително се подобри, включително достъпа до финансовите пазари на испанските банки", се казва в изявление на еврогрупата

172 ~ 1 мин. четене

Финансовите министри от еврозоната се договориха в четвъртък да позволят на Испания да излезе от програмата за помощи за банковия сектор през януари, без допълнително финансиране от европейските фондове, предаде Reuters.

През 2012 Испания получи 24 милиарда евро от договорените 100 милиарда евро за спасяване на банките, затиснати от лоши заеми заради спукването на имотния балон и за да сформира т.нар. лоша банка, в която да бъдат прехвърлени оценяваните като рискови недвижими активи.

"Цялостната ситуация на испанския банков сектор значително се подобри, включително достъпа до финансовите пазари на испанските банки", се казва в изявление на еврогрупата.

В четвъртък Ирландия също реши да не взема предпазна кредитна линия, когато излезе от спасителната си програма през декември.

Испанското правителство трябва да продаде три национализирани банки и може би ще трябва да вложи още пари в тях, за да ги направи по-привлекателни за инвеститорите. Брюксел ще продължи да оценява испанската банкова система и публични финанси на всеки шест месеца докато страната не изплати 75% от помощта.

Испания приложи по-строги банкови регулации, прие реформи, за да направи икономиката си по-конкурентна и предприе стъпки, за да намали публичния си дефицит, като условия, за да получи помощта.

Подкрепи Economic.bg