България е лидер при износа на фалшиви опаковки

Общо хванатите през миналата година стоки е 40 млн. броя

168 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-много фалшиви опаковъчни материали, напуска са с произход България. Това става ясно от годишния доклад на Европейската комисията относно дейността на митниците за прилагане на тези права. През 2012 г. митническите власти на държавите-членки на ЕС са иззели общо фалшиви стоки за близо 1 млрд. лв., главно цигари и лекарства, пише в документа.

Общо хванатите през миналата година стоки е 40 млн. броя, което е намаление спрямо 115 млн. броя през 2011 г. Като причина за спада се изтъква онлайн пазаруването. Близо 70% от акциите на митниците са били насочени към пакети, изпращани по пощата или с куриер, а близо една четвърт от заловените стоки при пощенския трафик са били лекарства.

По отношение на произхода на фалшивите стоки Китай продължава да е основният източник с 64.5% от заловените продукти. След него се нарежда Хонконг със 7.8%, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и България с 5.2%. В 90% от случаите задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение, обясняват от ЕК.

В доклада се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки, конфискувани по външните граници на ЕС. На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31%), следвани от стоките (12%), попадащи в категория "Разни" (например. бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране), и опаковъчните материали (10%).

Алгирдас Шемета, комисар по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите, заяви: "Митниците са първата защитна линия на ЕС срещу фалшивите стоки, които вредят на законните предприятия. Докладът демонстрира активността и значимостта на работата, извършвана от митниците в тази насока. Ще продължавам да настоявам за още по-голяма степен на защита на правата върху интелектуална собственост в Европа чрез сътрудничеството ни с международните партньори, промишлеността и държавите членки."

Подкрепи Economic.bg