България е отворена за руския капитал, отсече Дянков

Вицепремиерът призова да се дават визи на руските туристи директно на българските летище

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

България е отворена за руския капитал. Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отговаря на въпроса "Съгласен ли сте, че точно сега руските инвестиции могат да помогнат на България да се справи по-бързо с икономическата криза?" в интервю, което дава за "Российская газета". "Искаме да привлечем колкото се може повече руски инвестиции в българската икономика. При това разбираме, че България, от своя страна, трябва да осигури добри условия за инвеститорите", добавя Симеон Дянков.

Той припомня, че през последните двадесетина години нашите държави съсредоточиха вниманието си върху икономическите отношения през призмата на енергетиката. "Сега обаче се стараем да покажем (и според мен, успешно), че българо-руските отношения могат и трябва да бъдат много по-богати, например в областта на туризма и културата", поясни вицепремиерът. Дянков защитава тезата си с факта, че през 2012 г. България е посетена от рекорден брой туристи от Русия - почти 2 милиона, което представлява ръст от 30% в сравнение с 2011 г.

Според Симеон Дянков една от причините за този рязък ръст е решението, взето през март миналата година, да бъде разрешено влизането в страната без българска виза за онези руски граждани, които вече имат валидна многократна шенгенска виза. "Следващата стъпка, по която трябва да се работи, е предложението да започне издаването на български визи за руските граждани още на летището, веднага след пристигането им в България. Успоредно с това вече повече от година се водят преговори с руското правителства за това как Русия да бъде по-достъпна за българите", добавя Симеон Дянков.

В друго интервю - за руската икономическа агенция "Бизнес-ТАСС" финансовият ни министър обясни, че търговските отношения между България и Русия през последните 3 години са се подобрили значително, за което свидетелства и удвояването на стокооборота. "През 2012 г. обемът на търговския оборот между нашите страни достигна максималните показатели за последните 10 години. Износът от България за Русия нарасна с 40%, а руският износ за България - с 33%", сочат данните на Дянков.

Подкрепи Economic.bg