България е шестата най-добра страна за бизнес в Източна Европа и Централна Азия

Полша заема първо място в класацията на Bloomberg

224 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България заема шесто място сред най-добрите страни за правене на бизнес в Централна Азия и Източна Европа, сочи класация на Bloomberg. Страната ни се нарежда след Чехия, Унгария, Кипър и Турция.

Полша бе обявена за най-добрата страна за правене на бизнес в региона на Източна Европа и Централна Азия. Причина за това е подобрената инфраструктура в страната и увеличения потребителски интерес. От друга страна, благодарение на средствата от еврофондове, Полша похарчи над 80 млрд. долара за пътища и мостове през последните шест години и отбеляза значителен икономически растеж.

България е на 42-ро място в най-голямата световна класация, в която участват 214 държави. Полша заема 26-то място, а глобалният първенец за правене на бизнес за поредна година е Хонконг. В топ 3 попадат и Канада и САЩ, като Канада се изкачва от шесто на второ място.

Класацията на Bloomberg е съставена на базата на няколко фактора – степен на икономическа интеграция, разходи за основаване на компания, разходи за труд и консумативи, както и транспортни разходи. Други фактори включват други по-особени разходи, като например имотни права, корупция и готовност на местното потребление.

Коментари: 0