България има голям потенциал за зелени иновации

България е много богата страна, стига да използва биоразнообразието си, заключиха еколози на среща за екопредприемачеството

260 ~ 1 мин. четене

Регулативната рамка, на базата на която екопредприемачеството да може да стъпи и да се развива, е недостатъчно развита все още и това е сериозна пречка, която екобизнесът се опитва да преодолее. Около тази теза се обединиха участниците в тазгодишната дискусия на тема "Екопредприемачество" - част от поредицата "Chivas 12 стола".

Според еколога Асен Ненов в България има голям потенциал за зелени иновации и среда за екобизнес, защото страната разполага в изобилие с ресурс, който например Холандия е загубила. Макар да е сочена като една от най-бедните финансово европейски членки, страната ни е в топ три по богатство на биоразнообразие в ЕС. "Въпросът в момента трябва да бъде как да съхраним и развием този ресурс така, че да може да я развива и социално, и икономически."

Въпреки трудностите, зелената икономика в скоро време ще бъде единствената възможна икономика. Интересна тенденция, за която екологът Мария Александрова спомена е, че все повече хора изтъкват като сериозен критерий, по който си търсят работно място, зелената среда.

Участниците се обединиха и около мнението, че сега е особено важно и спешно големите корпорации и лидери да поемат отговорността да правят бизнеса по устойчив начин. Това е необходима промяна в нагласите им, но трябва да се преведе на бизнес език, за да има успех. "Зеленото течение съществува от 20-30 години на Запад, но промяната не се случва достатъчно бързо, налагат се спешно по-съществени промени от по-големи играчи", каза в тази връзка създателят на "Горичка" Магдалена Малеева.

Подкрепи Economic.bg