Бил Гейтс е най-влиятелният бизнесмен в света

Тазгодишният списък на Forbes е оглавен от ИТ бизнесмени

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Основателят на Microsoft Бил Гейтс оглави тазгодишния рейтинг на Forbes за най-влиятелните бизнесмени в света. Състоянието на Гейтс е в размер на 72 млрд. долара. Влиянието на бизнесмените обаче не се оценява с финансовите им възможности, а с прякото въздействие върху живота на широки слоеве от населението. Решенията и практиките, които прилагат, променят начина на живот на хората.

Второто място си разделят създателите на Google - Лари Пейдж (24.9 млрд. долара) и Сергей Брин (24.2 млрд. долара). Трети в списъка е основателят и главен изпълнителен директор на Facebook - Марк Зукърбърг (19 млрд. долара). На четвърто място в престижната класация е кметът на Ню Йорк и собственик на една от на-влиятелните агенции в света - Майкъл Блумбърг със състояния 31 млрд. долара. Пети е генералният директор на Softbank - Масайоши Сон (9.1 млрд. долара).

Топ 10 допълват изпълнителният директор на Space Exploration Technologies Елън Мъск, тайванският бизнесмен, директор на Foxconn - Тери Гоу, шефът на Oracle Лари Елисън и шефът на Dangote Group в Нигерия - Алико Данготе. Последните две места са за съоснователя и инвеститор в един от най-печелившите проекти - Facebook, LinkenIn и PayPal - Рид Хофман, и основателят на първия мобилен оператор в Африка Centel - Мохамед Ибрахим.

Подкрепи Economic.bg