България има нов "голям шлем" в енергетиката

Спестената енергия е най-евтината енергия, смята президентът Росен Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

196 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България има нов "голям шлем" в енергетиката. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на връчването на поредните 16 споразумения за саниране на 31 обществени сгради с пари от Международен фонд "Козлодуй". "Това са енергийната ефективност, енергийната либерализация и енергийната диверсификация", обясни президентът.

Така на мястото на "стария" голям шлем от 2008 г., който включваше АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и газопровода "Южен поток", сега страната ни има 3 нови основни приоритета.

"Спестената енергия е най-евтината енергия", категоричен беше Плевнелиев. Чрез инвестиция от 1 млрд. евро за подобряване на енергийната ефективност ще бъдат спестени 10 млрд. евро от разходи за енергия и 2000 мегавата мощности, необходими за осигуряването на тази енергия, обясни президентът. И допълни, че тези 10 млрд. евро са инвестицията в АЕЦ "Белене", която трябваше да бъде именно 2000 мегавата.

Плевнелиев допълни, че реализацията на националната програма за енергийна ефективност ще направи проекта за Втора атомна абсолютно ненужен, а българите ще живеят в много по-уютни и качествени сгради. Освен това той припомни, че в момента имаме близо 13 хил. мегавата генериращи мощности, а използваме едва между 2000 и 4000 от тях. За реализацията на плана ще помогне увеличаването на евросубсидиите за саниране на блокове от 50% на 75% от необходимите средства, допълни Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg