България изнася 16 пъти повече ток

Експортът достига 1620 мегавата

4046 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В края на септември 2013 г. спрямо началото на юни износът на ток от България за съседните страни се е увеличил около 16 пъти. Именно в началото на юни кризата в електроенергетика ни беше в разгара си. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за междусистемните физически потоци на ток между нашата страна и Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Румъния, предаде "Стандарт".

Причините за значителния ръст в износа на ток са комплексни, коментират експертите. От една страна е нараснало потреблението на енергия в съседните на България страни. Но съществен принос има и намаляването на таксата за износ на родна електроенергия, което стана с предложените от кабинета "Орешарски" промени в Закона за енергетиката. В резултат на по-високия износ се натоварват с работа инсталираните в страната мощности за производство на ток, увеличават се приходите в отделните енергийни компании и в държавния бюджет, а се запазват и работни места.

Точно с колко е нараснал износът може да се види от данните на ЕСО. Между 18 и 19 ч. на 3 юни например от България към Гърция потокът на ток е бил 75 мегавата, а към Турция - близо 319 мегавата. В същото време обаче у нас са влезли 105 мегавата от Сърбия и още близо 188 от Румъния. В България не се консумира ток от последните две държави, т.е. голямата част от него е била просто транзитирана през нашата мрежа за потребители в Гърция или Турция. Ако този пренос се извади от общия износ от България се оказва, че страната ни е изнесла едва 100 мегавата за 1 час.

От този момент до 30 септември обаче изнесената електроенергия от страната ни се е увеличила с над 16 пъти, показват още данните на ЕСО. Миналия понеделник между 18 и 19 ч. България е изнесла за Сърбия над 441 мегаватчаса ток, за Македония - 536, за Гърция - 391, и за Турция - почти 452 мегаватчаса. В същото време в страната ни е влизал ток само от Румъния в размер на почти 201 мегавата. Простата сметка показва, че експортът от България е бил почти 1620 мегаватчаса. В тази цифра също има междусистемен обмен, но като цяло е доста показателна за ръста на износа на ток.

Подкрепи Economic.bg