България може да търси заем от МВФ

Ако песимистичните сценарии се сбъднат, страната ни ще търси външна помощ, смята икономист

6776 ~ 1 мин. четене

Емитирането на еврооблигации може да се окаже недостатъчно за българското правителство и да му се наложи да разчита и на аукциони на вътрешния пазар, за да си набави свеж ресурс. Това обясни икономистът Димитър Чобанов пред DarikFinance.bg.

По думите му ситуацията в Европа крие рискове за българската икономика. Най-вероятно ще има влошаване на икономическото състояние у нас през втората половина на годината.

Според експерта заложеният размер на усвояване на евросредствата за тази година е прекалено оптимистичен. Той изрази очаквания там също да има дефицит.

Така, ако по-песимистичните сценарии се сбъднат, не е изключено да имаме нужда и от помощ от МВФ, коментира още икономистът.

По отношение на предстоящата емисия еврооблигации Чобанов обясни, че най-вероятно лихвите ще са от порядъка на 5 или малко под 5%. При всички случаи обаче тази емисия е закъсняла.

По думите му преди 7-9 месеца условията за емитиране на дългове са били много по-добри. Не е изключено да има и ефект на зараза от Гърция, която също да се отрази негативно на страната, уточни Чобанов.

Според икономиста на ИПИ Петър Ганев правителството няма да има проблем да продаде еврооблигациите. За един голям инвеститор би представлявало интерес да има позиция и в България. Въпросът обаче е на каква цена ще стане това, допълни Ганев.

Подкрепи Economic.bg