България получава 3 пъти повече пари от ЕС, отколкото дава

Андрей Ковачев е убеден, че страната ни ще получи повече пари за следващия програмен период

3665 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българските граждани получават три пъти повече пари от това, което страната ни внася в общия бюджет на Европейския съюз (ЕС). Това сочат изчисленията на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, които той направи в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7. "Всеки български гражданин дава 46 евро на година за бюджета на ЕС, но получава ползи, равняващите се на 150 евро годишно", коментира Ковачев. Той категорично отрече България да е на последно място по усвояване на еврофондовете. "На последно е"! Така контрира колегата на Андрей Ковачев Илияна Йотова, която е евродепутат от БСП.

"Очаквам да получим повече пари в следващия програмен период. Все още нищо не е решено. Трябва да сме отговорни и да използваме тези средства, за да настигнем развитите региони. Имаме много добро усвояване на средствата от еврофондовете, процентът грешки е много малък", поясни Ковачев.

Двамата евродепутати коментираха и темата "Белене". Илияна Йотова е убедена, че АЕЦ "Белене" е добър проект. "Ние имаме нужда от тази централа, защото в противен случай цената на електроенергията ще се повиши. Трябваше да има повече време и за разяснителна кампания на референдума", коментира Йотова. Тя поздрави регионалният министър Лиляна Павлова за спирането на строежа на спорния терен край Несебър.

По темата с общия банков надзор Андрей Ковачев каза, че България със сигурност ще участва в общия банков надзор в ЕС. Българският гуверньор обаче е резервиран към единния банков съюз.

Подкрепи Economic.bg