България против квотата за ръководни позиции за жени

Девет страни от ЕС се възпротивиха на идеята за осигуряване на минимум 40% от местата в директорските бордове за жени

3644 ~ 1 мин. четене

България е сред деветте страни-членки на ЕС, които се обявиха срещу въвеждането на задължителни квоти от 40% за женско присъствие в директорските бордове на компаниите.

Очаква се предложението да бъде официално внесено следващия месец от еврокомисаря по правосъдието Виван Рединг. То предвижда да въведе задължението за европейските компании до 2020 г. да осигурят минимум 40% от местата в ръководствата си за жени. В противен случай ги грозят глоби или други санкции.

"Трябва да се положат усилия за насърчаване на жените, но е необходимо това да се превърне в национален подход", заявява в обръщение председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той обяснява, че е против приемането на правно обвързващите разпоредби за жените в управителните съвети на компаниите на европейски равнище, но посочва, че ниското присъствие на жени в управителните бордове е проблем.

Сред страните-противници на квотата, са България, Чехия, Латвия, Естония, Литва, Унгария, Малта, Холандия и Великобритания, предаде "Франс Прес". От агенцията посочват, че гласовете на тези държави вероятно ще бъдат достатъчно, за да блокират предложението.

Подкрепи Economic.bg