България ще получи 90 млн. евро от Брюксел за бежанците

Мораториумът върху продан на земя на чужденци, който НС гласува, а кабинетът отказа да изпълни, се отрази изключително зле върху имиджа на страната ни пред ЕС, смята министър Златанова

Снимка: БГНЕС

172 ~ 2 мин. четене

България ще получи около 90 млн. евросредства за овладяване на бежанската криза. Няколко милиона вече са били преведени. Това обяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на ТВ7.

"Лошата новина е, че само с тези средства няма да се реши цялостно този проблем. България досега не се е сблъсквала с такъв проблем. Той е нов за нас и е много важно, ние като граждани да подходим със спокойствие и с разум към него." Златанова призова българите към търпимост и толерантност и припомни, че и на нас не се гледа с добро око като имигранти в Западна Европа. "Нека не влизаме в тази роля и ние", апелира правосъдният министър.

Затягане на режима на получаване на българско гражданство е необходим, но е нужна и повече прозрачност, за да се знае кой се сдобива с такова. "Българското гражданство е чест, която може да бъде оказана на някой, а не битка за решаване на демографски проблем", каза още Златанова относно работата на Държавната агенция за българите в чужбина.

По думите на Златанова, липсата на последователност в действията на правителствата е основната причина страната ни няма напредък по отношение на съдебната реформа. Ден след паметната дата 10 ноември Златанова коментира, че страната не бива да се отрича постигнатото през тези 24 години, през които България стана член на НАТО и Европейския съюз.

Относно мораториума върху продан на земя на чужденци, който НС гласува, а кабинетът отказа да изпълни, министър Златанова заяви, че това се е отразило изключително зле върху имиджа на страната ни пред ЕС. България оставя впечатление у европейските си партньори, че не знае основополагащите правила на съюза, коментира Златанова.

Подкрепи Economic.bg