България трябва да се готви за повече бежанци от Сирия

Според еврокомисаря Кристалина Георгиева страната ни може да ползва евросредства при бежанската вълна

100 ~ 2 мин. четене

Засега не можем да говорим за бежанска вълна към Европа. От 2 млн. души сирийски бежанци само 45 000 са в Европа, а около половината от тях са в Германия и Швеция. Това каза еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в интервю за националното радио. Според нея обаче, ако и Ливан се дестабилизира, тогава Европа и България трябва да бъдат подготвени за по-голяма вълна от бежанци.

По нейните думи това може да стане чрез еврофинансиране. "Възможност за подготовка дават фондове, ориентирани към помощи за страните, намиращи се в непосредствена близост до огнищата на военни конфликти. Средствата са насочени към защита на границите, към приемане на бежанци и подпомагане доброволното връщане на бежанците в тяхната страна и за тяхната интеграция.

"Но е важно да се каже, че само за спешни мерки парите са много малко. Те бяха около 13 млн. евро за тази година, вече са останали вероятно 2 до 3 млн. евро. Другите са разпределени за Гърция, за Италия и Малта", обясни Георгиева.

Еврокомисарят добави, че България би могла да се възползва от техническа и оперативна помощ от „Фронтекс" и да се мобилизира и механизма за гражданска защита. „Ние също така имаме достатъчно много неизползвани европейски фондове и случай на нужда със сигурност Европейската комисия ще прояви голямо разбиране по тази тема", допълни еврокомисарят.

Отпуснатите досега от Европейския съюз средства в помощ на пострадалите от конфликта в Сирия са 1,3 милиарда евро. „Около 47% от парите отиват вътре в Сирия. 6,8 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, но най-много половината от тях я получават", каза Кристалина Георгиева.

Подкрепи Economic.bg