Защо Русия подкрепя Башар Асад толкова твърдо

Според Business Insider има три основни причини за това

344 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Решението на САЩ да нанесе военни удари срещу Сирия, въпреки че ООН още не е готова с доклада за евентуалното нападение с химическо оръжие, е факт. Вчера американският президент Барак Обама заяви, че е взел това решение, защото "Америка трябва да отговори на един диктатор, който убива народ си". Подкрепа беше получена веднага от Франция, Великобритания, Израел, Турция и други големи военни сили.

Русия обаче отказва категорично да одобри подобни действия и настоява да се чака резолюция на ООН. Руският президент Владимир Путин дори нарече решението "лишено от смисъл", а твърденията на САЩ, че режимът на Асад е използвал химическо оръжие срещу своите граждани, беше определено като "абсурдно".

Руската федерация подкрепя твърдо Башар Асад през последните 29 месеца - с оръжие, с пари и дипломатически. Според Business Insider има три основни причини за тази подкрепа.

На първо място изданието слага стратегическото значение на страната. В Сирия се намира единствената руска военна база извън бившите държави от СССР. Въпреки че не може да се нарече точно военно-морска база, "Тартус" служи като плаваща работилница и място за дозареждане и почивка на екипажите на руски военни и граждански кораби.

На второ място е изтъкната финансовата причина. Икономическите интереси на Русия са на стойност около 20 млрд. долара, от които 5 млрд. долара са от продажба на оръжие.

Психологическият фактор също е една от причините за подкрепата, смята Business Insider. Според Андраник Мигранян, директор на базирания в Ню Йорк руски Институт за демокрация и сътрудничество "руската позиция е много лесно разбираема". "Първо, Русия е против смяната на всеки режим не само в Сирия, но и във всички други страни. За Русия всеки опит да промениш един режим води до хаос и крайният резултат е доста по-различен от първоначалните намерения", обяснява Мигранян. Според него това се е доказало в Ирак, Либия и Египет.


Подкрепи Economic.bg