Бундесбанк е срещу плана за изкпупуване на държен дълг

Централната банка на Германия разкритикува намеренията на ЕЦБ за неограничена интервенция на вторичния пазар на облигации

Германската централна банка Бундесбанк разкритикува плана на Европейската централна банка да се впусне в потенциално "неограничено" изкупуване на държавни облигации, пише Bloomberg.

"Бундесбанк се придържа към становището, че покупките на държавни облигации от eврозоната трябва да се разглеждат критично и водят до значителни рискове за стабилност," каза базираната във Франкфурт централна банка в своя месечен доклад днес. Новата програма "може да бъде неограничена и решения за създаващото се потенциално по-голямо споделяне на платежоспособността трябва да бъдат взети от правителствата или парламентите не от централните банки", се казва в доклада.

Коментарите предполагат, Бундесбанк няма да подкрепи мярка, която ЕЦБ презентира, за да помогне за намаляване на разходи по заеми на правителствата и да спечели време за осъществяване на данъчните реформи. Лихвата по испанските и италианските 10-годишни облигации се плъзна до най-ниската си стойност в повече от шест седмици, днес, след като списание "Шпигел" съобщава, че новата програма на ЕЦБ може да няма ограничения.

Зараду дълговата криза, която продължава да заплашва глобалната икономика, европейските лидери се впуснаха в една седмица на интензивни дипломатически совалки, за да намерят обща почва. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще се срещнат в Берлин на 23 август, а гръцкият министър-председател Андонис Самарас пътува до германската столица, на следващия ден, преди да отиде в Париж на 25 август.

Драги каза на август 2, че ЕЦБ работи по план да се намеси на вторичния пазар на облигации за постигане на по-ниски в страните, които са най-тежко засегнатите от дълговата криза.

Бившият президентът на Бундесбанк Аксел Вебер подаде оставка миналата година, след като стана изолиран в опитите си за се противопостави на програмата на ЕЦБ за купуване на облигации. Бившият вицепрезидент Юрген Старк също напуска поста си като главен икономист на ЕЦБ през декември в знак на протест срещу покупки.

Коментари: 0