Бъргаският океанариум ще бъде с форма на скат

Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години

256 ~ 2 мин. четене
Океанариумът в Бургас ще бъде изграден на четири етапа, а погледнат от въздуха ще прилича по форма на рибата скат. Това стана ясно от провелото се обществено обсъждане за изграждането на комплекса на територията на парк Езеро, съобщи Kmeta.bg. Форумът беше организиран от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД - представител на фирмата-инвеститор - "Мостовик", която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв. Строителството ще започне с изграждането на аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен Център, а накрая и хотел със 100 стаи.

Аквапаркът е замислен като система от три преливащи една в друга зони. Първата ще е откъм морето, тя ще е по-шумна и весела. Втората ще е откъм Атанасовско езеро - пригодена само за деца. Третата ще е наричаната от строителите - зона релакс, предназначена за почивка на по-възрастните посетители. Планирано е към аквапарка да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.

Делфинариумът ще разполага със 700 седящи места. В свързаните като мрежа басейни ще се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море - всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заявиха от фирмата-инвеститор.

Океанариумът ще съдържа 42 аквариума. И там пространството е замислено в отделни зони: български реки и езера, морета и океани, тропически риби, Черно море и тропическа дъждовна гора. В познавателния център посетителите ще могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти.

Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.
Подкрепи Economic.bg