Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Пловдив

Оценката по дългосрочните облигации на втория по големина български град е повишена до "ВВВ-" от "ВВ+"

3593 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската кредитна агенция Standard & Poor's Ratings Services повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Пловдив. Оценката по дългосрочните облигации на втория по големина български град е повишена до "ВВВ-" от "ВВ+". Перспективата пред рейтинга се запазва "положителна".

Рейтингът на Пловдив отразява нашето виждане за положителния дългов профил на града, повишената му способност да управлява приходите, както и добрата му ликвидна позиция, благодарение на натрупаните парични резерви и много умерените задължения, пише в своето становище S&P. Оценката обаче остава ограничена от несигурността на бюджетното изпълнение, слабостите във финансовото управление и потенциалните промени при консолидиращата се, но неравномерна институционална рамка, пише в доклада.

Анализаторите на агенцията очакват икономиката на града да продължи да се възстановява бавно от свиването, което започна през 2009 г. Прогнозата им е, че БВП на Пловдив ще расте средно с 1.5% в периода 2013-2015 г. - приблизително колкото темпа на растеж на българската икономика. БВП на глава от населението през 2012 г. е 5400 долара.

Обстойното наблюдение върху финансите на общината започна преди няколко дни. Екип на Standard & Poor's дойде в България и разговаря с финансистите и заместник-кметовете, като въпросите са били свързани с приходите и разходите в бюджета, предаде Kmeta.bg. Тогава зам.-кметът инж. Димитър Кацарски коментира, че очаква рейтингът да се запази непроменен.

Подкрепи Economic.bg