Бърз съд за неплатена вода

Бърз съд ще грози хората с неплатени сметки за вода. Това предвижда проект на Националната стратегия за развитие и управление на водите, публикуван за обществено обсъждане на сайта на екоминистерството. Причината - ВиК компаниите се жалват, че не могат да съберат борчовете от длъжниците си.  

 

В същото време една трета от населението и една четвърт от бизнеса са недоволни от качеството на водата, която им доставят водните дружества, стана ясно от документа. Хората и бизнесът са категорични, че постоянно или често ползват мътна вода с лош вкус. При това в селищата с най-висока цена водата най-масово се оценява с лошо качество. Допитване показва, че населението се интересува най-много от спиранията на водата, от цените на ВиК услугите и от качеството на питейната течност.  

 

Хората са готови да плащат по-високи сметки само ако се подобри качеството на водата и се изгради инфраструктура срещу наводнения и суша. Според анализа те се затрудняват да си плащат сметките заради ниските доходи, а бизнесът - заради големите суми. Бедните искат да има водни помощи за социално слаби като енергийните, но работодателите са против подобна мярка.  

 

Между 1 и 5 кубика вода е средното потребление на вода на българина на месец, става ясно още от документа. Анализаторите са категорични, че хората не искат частници да управляват водните дружества на концесия, тъй като водата е национално богатство. Те искат държавата и общините да ги стопанисват. 

Коментари: 0