Бързият кредит се тегли за ток и телефон

36% от отпуснатите заеми са за плащане на битови сметки

Автор: Атанас Христов

Всеки трети бърз кредит в периода юли-септември 2012 г. е теглен за плащане на битови и комунални сметки. Това показва изследване "Изи Кредит", която е една от големите фирми в отпускането на т. нар. бързи заеми в България.

През третото тримесечие компанията е отпуснала над 16 хил. кредита за плащане на битови сметки. Увеличението спрямо същия период на миналата година с 62% повече спрямо същия период на миналата година.

През юли-септември 2011 г. бързите заеми за плащане на сметки са били 28% от всички, докато сега достигат 36% от портфейла на дружеството. "Когато парите не достигат, а токът и стоките от първа необходимост поскъпват, бързият кредит се явява лесен и подходящ начин за попълване на временния недостиг на пари в семейния бюджет. Повече от половината от бързите заеми подсигуряват важни за дома и семейството разходи и покупки", обясни изпълнителният директор на "Изи Кредит" Неделчо Спасов.

Другите най-чести причини за бърз кредит са ремонт и обзавеждане на жилището (26%), оборотни средства за бизнеса (8%) и лечение и покупка на медикаменти (7%). Ваканция и пътуване на кредит през лятото са си позволили 6% от всички клиенти на бързите кредити.

От началото на годината до края на септември "Изи Кредит" е отпуснала 28% повече кредити в сравнение с деветмесечието на 2011 г., а кредитният й портфейл се е увеличил с 27%. Така броят на предоставените от Изи Кредит заеми е достигнал 129 797, а портфейл - 28.3 млн. лв. Средната сума на заемите през деветте месеца е била 527 лв. - със 7 лв. повече спрямо същия период на 2011 г. Несъбираемите заеми на компанията към септември са 13.5%. "Все повече хора предпочитат малките и краткосрочни бързи кредити за разрешаване на финансовите си затруднения в ежедневието", добави Неделчо Спасов.

Мениджмънтът на Изи Кредит очаква силен ръст на бързите кредити и през следващите месеци - най-вече заради предстоящото пазаруване по коледните празници.

Коментари: 0