Найденов: Търговете с компенсаторки ще продължат

От обявени 153 000 декара земи са продадени 85 368 декара на обща стойност 72 милиона поименни бона, обясни земеделският министър

Нарението ни е да продължим с търговете за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд, обяви земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос на депутата Мая Манолова в рамките на парламентарния контрол относно провеждането на национален търг за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ).

Манолова отправи питането си за продажбата на земеделски земи чрез компенсаторни запис за 154 000 декара земеделски земи във всички области.  Тя посочи, че за всички 12 години до момента са проведени търгове за 200 000 декара земя, а този е за 154 000 декара. По думите й "целият този търг е обвит в мъгла и хората заподозряха мега далавера". Само един от играчите е успял да спечели 15 млн. лв., поради изтичане на информация преди търга, обясни Манолова.

Тя коментира, че земите са били изкупени от 6 крупни играчи, за които се твърди, че са много далеч от земеделието. По думите й - ползите от тези търгове са за крупните играчи, но не и за хората.

Няма какво ново да кажа по отношение на мотивите за продажба на земеделски земи, каза министър Найденов. Той обясни, че намерението е да се преодолее една "историческа несправедливост и това, че на много хора не бяха върнати земите." Амбицията ни беше да приключим веднъж завинаги с този въпрос. Имаме намерение да продължим с търговете. Обявили сме ги навреме, категоричен бе Найденов.

„От обявени 153 000 декара земи са продадени 85 368 декара на обща стойност 72 милиона поименни компенсаторни бона. При средна начална тръжна цена 302 лв. на декар е постигната средна цена на търговете от 843 лв. на декар”, каза Найденов.

Коментари: 0