Бюджетът ще загуби 228 млн. лв. от забраната за пушене

Всички заведения в страната са отчели спад от 20 до 50% в месечния си оборот

104 ~ 2 мин. четене
По експертни отчети икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 млн. лв. по-малко приходи за държавния бюджет годишно. За последните 3 месеца от въвеждането на забраната всички заведения в страната са отчели спад от 20 до 50% в месечния си оборот, което скоро може да доведе до масови съкращения на персонала

Това съобщиха собствениците на заведения. Според ресторантьорите, ако всяко заведение с персонал близо 20 човека съкрати по двама, то до няколко месеца в страната ще има близо 30 хиляди нови безработни.

Собствениците на клубове и заведения отново поискаха отмяна на забраната за пушене в заведения. Над 40 ресторантьори от цялата страна са се обединили в движение „Свободен избор" и са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до всички министри със своето становище по въпроса.

Кампанията им бе предшествана от внесеното от двама независими депутати искане в парламента за промяна в скоро приетия закон, забраняващ пушенето в заведенията.

По данни на браншовите организации 85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи и забраната за тютюнопушене ще доведе до свиване на разходите в ресторантьорския бранш и масови съкращения на персонал.

„Преди година и половина, бидейки съвестни граждани, бяхме принудени да платим десетки хиляди лева, за да обслужим изискванията на предишния закон – вентилации, преградни стени. Всички тези пари в момента с новия закон ние трябва да хвърлим в боклука, което ми стои доста цинично насред тази криза, в която ни се налага не да съществуваме, а да оцеляваме“, добави Хилда Казасян, певица и собственик на заведение.

Подкрепи Economic.bg