Великобритания поема курс на бюджетни икономии

В Гърция пък отбелязаха пореден ден на митинги

108 ~ 1 мин. четене

През следващите няколко години Великобритания ще се придържа към курс на бюджетни икономии, включително и ако управляващата партия се смени. Това обяви британският министър на финансите Джордж Осбърн. Причината е размера на държавния дълг на страната.

В Гърция пък отбелязаха пореден ден на митинги. Стотици пенсионери протестираха срещу мерките за икономии на правителството на Андонис Самарас. Властите не могат да убедят кредиторите, че правят необходимото усилие, за да им бъде отпуснат поредния транш от спасителния заем. В тази връзка утре в Гърция се очаква знакова визита на канцлера Ангела Меркел, а мерките за сигурност са завишени. Повечето гърци винят именно Меркел за съкращенията и уволненията.

Междувременно кризата е основна тема на разговор на финансовите министри от Еврозоната. Срещата им е подготовка за Европейския съвет идната седмица. Министрите отбелязаха със задоволство влизането в сила на Европейския стабилизационен механизъм, който гарантира финансиране на държавите в случай на криза.

Подкрепи Economic.bg