5 млн. лв. за иновации на бизнеса

Договорите с фирмите трябва да бъдат сключени до края на годината

220 ~ 1 мин. четене

След тригодишно прекъсване шестата конкурсна сесия за набиране на проекти по Националния иновационен фонд стартира официално, предаде БНР. В бюджета на фонда са предвидени 5 милиона лева за иновации на бизнеса.

До края на месеца Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще приема проекти, а през следващата седмица ще се проведе разяснителна кампания в различни градове от страната.

В рамките на един месец трябва да се приключи с оценката на проектите, за да може до края на годината да се сключат договорите с фирмите, каза Мария Велкова, изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

В конкурса могат да участват два типа проекти – за научно-изследователските развойни проекти и за техническа осъществимост.

За научно-изследователските развойни проекти максималната стойност на субсидията е 500 хиляди лева, а срокът за реализация е 12 и 36 месеца. Максималната стойност по проектите за техническа осъществимост е 50 хиляди лева, а срокът за реализацията им е една година.

От агенцията очакват да кандидатстват поне сто проекта.

Изискването за кандидатстване е фирмите да са регистрирани по Търговския закон и да реализират проектите си на територията на България.

За предните пет сесии на фонда са сключени 369 договора като от тях 295 са изпълнени. Разплатените субсидии възлизат на 30 милиона лева.

Общо за петте сесии на фонда размерът на договорената субсидия е 60,5 млн. лева.

Подкрепи Economic.bg