"Цари Мали град" - първата реставрирана римска крепост у нас (видео)

Реставрацията бе извършена по проект за над 5 млн. лв.

Първата реставрираната антична римска крепост в България - "Цари Мали град" на хълма Св. Спас над Белчин край Самоков, официално бе открита днес от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Кметът на планинския град Владимир Георгиев твърди, че това е единствената възстановена римска крепост у нас.

Реставрацията й бе извършена по проект за над 5 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие".

Инвестицията е значителна за региона и ще доведе до разкриването на 63 нови работни места, заяви министър Терзиева. Тя призова местния бизнес да бъде активен и максимално да се възползва от новите възможности, които предлага този конкурентоспособен туристически център.

На откриването присъстваха още министърът на културата Петър Стоянович, кметовете на Самоков и Белчин, други гости и участници от проекта по реставрирането.

Изграждането на крепостта е започнало по време на управлението на император Валент (364 - 378 г.). Мястото е избрано заради възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част.

Селището в близост възниква заради минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Комплексът започва работа с посетители на 20 юли (събота) със серия от зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.

Коментари: 0