Четири телекома се състезават за Globul

Turk Telekom, Turkcell, норвежката Telenor и Deutsche Telekom излизат с оферти в средата на март

3659 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Четири големи телекома се състезават за покупката на българския мобилен оператор Globul, като сделката се очаква да бъде около 700 милиона евро, съобщава Reuters, цитирайки свои източници, запознати с процеса.

"Глобул" се контролира от най-големия гръцки телеком ОТЕ, който планира да продаде българските си активи, както и сателитния си отдел ЕласСат (HellasSat), за да рефинансира свой дълг от 1,8 милиарда евро до началото на 2014 г.

За вторият по-големина български телеком се състезават турските "Тюрк Телеком" (Turk Telekom) и "Тюрксел" (Turkcell), както и норвежката компания "Теленор" (Telenor), съобщи пред Reuters източникът, пожелал да остане анонимен.

"Дойче Телеком" (Deutsche Telekom), който притежава 40% от ОТЕ, също проявява интерес към българския й клон, който беше обявен за продажба заедно с верига магазини за електроника "Германос".  Тя ще се включи само, ако наддаването е под очакванията, разкрива източникът на агенцията. По негова информация "Дойче Телеком" участват в направарата за "Глобул" по-скоро, за да се окуражат другите играчи да направят сериозни оферти.

"Глобул" и ОТЕ отказали коментар на информацията.

Според източника на Reuters офертите ще бъдат подадени до 18 март. Сделката може да се очаква по-късно през март или през април.

Агенцията цитира и втори запознат източник, който обявява, че ОТЕ може да реши и да отмени продажбата. Това се допуска като вариант, тъй като компанията е успяла да си осигури 700 милиона евро чрез емисия на ценни книжа в сряда, с които са били покрити голяма част от задълженията за изплащане на задълженията на ОТЕ за тази година. Решението дали да запази или не "Глобул", ще бъде взето от ОТЕ въз основа на подадените оферти.

Подкрепи Economic.bg