Енергийният министър на САЩ подаде оставка

Нобеловият лауреат Стивън Чу ще остане до февруару, за да помогне в прехода на министерството към неговия приемник

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Още един американски министър напуска поста си в началото на новия мандат на президента Барак Обама, пише Reuters. Това е Стивън Чу, който оглавява министерството на енергетиката. Като евентуални кандидати за поста са спрягани Кристин Грегъри, бивш губернатор на Вашингтон, Брайън Дорган, бивш сенатор от Северна Дакота, и Бил Ритър, бивш губернатор на Колорадо.

Анализатори смятат, че вероятно за поста ще бъде номиниран или кандидат, който притежава съответните специализирани познания, или някой със сериозно политическо влияние, който да помогне за предотвратяването на продължаващото внимателно наблюдение от страна на Конгреса върху инвестициите на министерството.

Нобеловият лауреат Чу бе натоварен с ефективното изразходване на 37 млрд. долара, които трябваше да стимулират „зелените технологии" в американската икономика, но част от тези инвестиции се оказаха пълен провал, посочват от Reuters.

 През последните 2 години министърът бе в центъра на провеждани от представители на Републиканската партия разследвания на неговото управление на зелените инвестиции, средствата за които бяха осигурени от приетия през 2009 г. закон за икономическите стимули.

Обама похвали начина, по който е действал Чу в министерството. "През периода, в който бе начело на министерството, Стив помогна на моята администрация да придвижи Америка по пътя на истинската енергийна независимост", се посочва в съобщение на президента на САЩ.

В писмо до служителите в министерството Чу призна, че е бил изправен пред сериозни предизвикателства, докато го е ръководел. Той обаче определя този период като "най-голямата привилегия" в своя живот.

„Смятам, че трябва да бъдем съдени не за средствата, които сме насочили към определен щат или окръг, компания, университет или национална лаборатория, а за типа на нашите решения", изтъква министърът.

В писмото, с което си подава оставката, той заявява, че може да остане на поста си до края на февруари, за да помогне в прехода на министерството към неговия приемник.

Подкрепи Economic.bg