Commerzbank бърза да се отърве от лошите активи

Банката обаче не е склонна да продава при допълнителна обезценка

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората най-голяма банка в Германия - Commerzbank търси начини да ускори продажбата на активи. Целта на ръководството е размерът на "лошата" банка да бъде намален наполовина до 2016 г. По информация на Reuters, позовавайки се на свои източници, целта е токсичните активи да намалеят до 80 млрд. евро.

Банката иска чрез продажбата на лошите активи да намали загубите от обезценка и по този начин да вдигне печалбата си. Commerzbank иска това да стане бързо, но не желае да причинява ненужни загуби на стойността на тези активи. "Няма извънреден план за продажба", е казал единият от източниците. "Ако обаче някакви активи могат да се продадат без обезценка на стойността им, това вече е различно", добавя той.

В началото на финансовата криза Commerzbank получи 18 млрд. евро помощ от държавата срещу предаването на контрола на банката. Трябваха години, за да се преструктурира притежавания гръцки дълг, но все още финансовата институция изпитва трудност да покрие новите капиталови изисквания, които трябва да влязат в сила от 2013 г. В момента държавата притежава 25% от капитала на финансовата институция.

През август анализаторите на банката предупредиха за влошаване на финансовата криза в Европа. Освен това ръководството на финансовата институция дадоха мрачна прогноза за печалбата през тази година и обявиха, че няма да има дивиденти през 2013 г.

Коментари: 0