Commerzbank пуска емисия на права за 2,5 млрд. евро

Втората най-голяма банка по активи в Германия ще използва постъпленията за изплащане на държавните помощ, които й помогнаха да премине през финансовата криза

184 ~ 1 мин. четене

Commerzbank започна нов опит за подсилване на капитала си като ще емитира права на стойност 2,5 млрд. евро. Втората най-голяма банка по активи в Германия ще използва постъпленията за изплащане на държавните помощ, които й помогнаха да премине през финансовата криза, съобщава Financial Times. Германското правителство също така ще намали акционерния си дял в Commerzbank от 25 на сто до 20 на сто.

Кредиториът определи цената за своите нови акции на 4,50 евро, което е с 55 на сто по-нискa стойност от акциите Commerzbank в края на понеделник.

Под натиска на финансовата криза Commerzbank стартира многократните търгувания на права през последните четири години. Банката трябва да изплати около 1,6 млрд. евро хибриден дълг към немското правителство.

Мартин Блесинг, главен изпълнителен директор на банката, заяви, че планираното възстановяване и намаляване на дела на правителството бележи "началото на края на ангажимента на Федералната република в Commerzbank".

Commerzbank ще изплати и 750 милиона евро в хибриден капитал на Allianz, от която купи Dresdner Bank през 2008 г. - сделка, която драстично повиши лабилността на Commerzbank във финансовата криза.

За последното тримесечие на 2012 г. Commerzbank отчете загуба от 957 млн. долара, както и увеличение на парите, заделени за лошите кредити. Финансовата институция е в процес на преструктуриране на дейността си, който включва и съкращаването на 6000 работни места до 2016 г.

Подкрепи Economic.bg